Kracht in je zwangerschap en bevalling

“If a woman doesn’t look like a goddess during labor, someone isn’t treating her right” – Ina May Gaskin

Voor 9 tot 21% van de vrouwen is de bevalling een traumatische ervaring.

10 tot 13% van deze vrouwen ontwikkelt post-traumatische stress stoornis (PTSS) klachten.

1 tot 3% van alle vrouwen die bevallen ontwikkelt een PTSS.

Dat zijn tussen de 1800 en 5400 vrouwen per jaar in Nederland.

Deze cijfers rondom vrouwen die de bevalling als traumatisch ervaren, zijn schokkend. En dan zijn de “gewone” vervelende ervaringen, nog niet meegerekend.

Nog maar al te vaak, wordt er in het proces volgens het protocol ingegrepen, waardoor je jezelf als zwangere, overruled voelt. Je denkt waarschijnlijk dat het zo hoort en dat je zorgverlener het beste met je voorheeft. Weinig zwangere vrouwen hebben het besef dat je keuzevrijheid hebt. En dat je niet alleen het recht hebt om een geïnformeerde beslissing te maken, maar dat het net zo belangrijk is dat je ook je lijf laat meebeslissen.

Welke handelingen zijn nou zinvol tijdens een bevalling? En waarom eigenlijk? Wat verwacht je van degene die je helpt? Hoe zit het eigenlijk tussen jou en je partner? En hoe blijf je in verbinding met je zorgverlener, ook als je iets niet wilt?

“De kracht van Daphne, is dat ze je als vrouw ongelooflijk respecteert. Door haar respect weet ze je te bekrachtigen, waardoor je vol vertrouwen in je bevalling stapt.  Ze laat je denken over wat je zelf nu werkelijk wilt en neemt je mee in die beslissing. Als ze iets voorstelt kan ze dat onderbouwen zodat het nooit onzin is. Ze geeft je vertrouwen en rust, op een manier die ik nog nergens heb gevonden” – Martje Heerkens, juni 2020

Tijdens deze interactieve lezing, neem ik jou/ jullie mee op reis van de zwangerschap en bevalling. Ik vertel hoe jij en je partner, in jullie kracht komen en blijven tijdens jullie zwangerschap en bevalling, zonder de verbinding met je zorgverlener te verliezen.

Deze lezing is geschikt voor mensen die zwanger zijn, zwanger zijn geweest en begrip zoeken, of mensen die ooit een zwangerschap wensen. Wil je meer weten? Ik ontmoet jullie graag!

Daphne van der Putten

Medisch verloskundige, Holistisch Therapeut, Birth and Bodywork

Daphne is verloskundige waarbij een autonome geboorte, female empowerment en lichaamswijsheid de rode draad door haar werk vormen.  Zij heeft jaren gewerkt als klinisch verloskundige in een Academisch Centrum, maar werkt nu als therapeut en verloskundige in haar eigen praktijk Birth and Bodywork, waarbij ze continu begeleiding van zorg aan haar (zwangere) cliënten biedt.  

Al werkende in het ziekenhuis probeerde ze een brug te slaan tussen medische en meer spirituele wereld. Dat heeft in de loop van de jaren geleid tot het ontwikkelen van de methode Integral Pelvic Therapy (IPT). Via IPT wordt bekken van de vrouw, zowel uit- als inwendig, ontdaan van (emotionele) spanningspatronen. Inmiddels is IPT uitgegroeid tot een complementaire alternatieve behandelmethode met bijbehorende opleiding en beroepsorganisatie.

Workshop – Website  Instagram  LinkedIn  Facebook